Melanie Dilling

Melanie-Dilling-groot

 

Melanie Dilling is in juli 2012 afgestudeerd aan de Hanzehogeschool Groningen. Melanie heeft na haar algemene opleiding verschillende cursussen en opleidingen gevolgd. Ze is sinds september 2015 begonnen met de Master Musculoskeletale Revalidatie. Ze volgt hier de uitstroomrichting orofaciaal, waarbij ze dan met name gespecialiseerd is in hoofd- nek en kaakklachten en mimetherapie. Ook is Melanie geregistreerd oedeemtherapeut.

Orthopedische geneeskunde

Melanie de opleiding tot orthopedisch fysiotherapeut aan de Nederlandse Academie voor Orthopedische Geneeskunde (Cyriax)® afgerond. In deze opleiding ga je met name dieper in op de diagnostiek van aandoeningen in alle gewrichten van het bewegingsapparaat en worden meer behandelmogelijkheden aangeleerd, zoals verschillende mobilisatie technieken en trainingsmethoden.

Oedeemtherapie

Melanie is ook oedeemtherapeut, de oedeemtherapeut houdt zich bezig met overmatige vochtophoping in het weefsel, dit wordt veroorzaakt door een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit verstoorde evenwicht kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Een veelvoorkomende oorzaak is het ontstaan van lymfoedeem na verwijdering van lymfeklieren door een operatie (oncologisch) of als gevolg van bestraling. Er bestaat veneus oedeem, ten gevolge van een achteruitgang van de functie van de bloedvaten (kleppen insufficiëntie). Traumatisch oedeem kan ontstaan na een ongeval. Ook kan lymfoedeem aangeboren zijn, waarbij het lymfesysteem onvoldoende is aangelegd of niet optimaal functioneert. Ondanks dat dit aangeboren is, hoeft dit niet altijd direct na de geboorte te ontstaan, maar kan ook later in het leven de kop opsteken. Lipoedeem is een oedeemvariant, welke met name te maken heeft met de vetverdeling en verwerking hiervan in het lichaam, ook hier kan de oedeemtherapeut u in ondersteunen.

De oedeemtherapeut heeft verschillende methoden om het oedeem dragelijker te maken, dit gebeurd onder andere door:

- Manuele lymfdrainage, dit is een massage technieken welke de transportcapaciteit van het lymfestelsel verhoogd en waarbij het lymfevocht naar beter functionerende plekken afgevoerd wordt.

- Compressie therapie, door het aanleggen van bandage materialen wordt er externe druk op de weefsels aangebracht, waardoor het uittreden van vocht tegengegaan wordt, ook ondersteunt dit de afvoer van lymfe. Vaak wordt de compressietherapie uitgevoerd ter ondersteuning van de manuele lymfedrainage.

- Oefentherapie, regelmatig komt het voor dat er ten gevolge van het oedeem een bewegingsbeperking ontstaat. Dit is nadelig voor de afvoer van lymfevocht. Door oefeningen wordt de functie van het bewegingsapparaat weer verbeterd en kan het lichaam weer optimaal gebruik maken van de “spierpompfunctie” van de spieren.

Naast bovengenoemde voorbeelden zijn er nog meer middelen om de lymfeafvoer te bevorderen, zoals lymfetaping, ademtherapie en voorlichting om zelf zo goed mogelijk met de oedeemvorming om te gaan.

De informatiefolder over oedeemtherapie kunt u hier downloaden.