Cathelijn Hartman

Cathelijn-Hartman-groot

Cathelijn Hartman is sinds 2006 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hanzehogeschool in Groningen. Sindsdien is zij met veel plezier werkzaam bij Fysiotherapie Musselkanaal/BAG Kanaalstreek. Naast de algemene fysiotherapie is zij zich de afgelopen jaren, door het volgen van diverse cursussen, steeds meer gaan toeleggen op het behandelen en begeleiden van patiënten met klachten en functiestoornissen binnen het gehele gebied van buik, bekken(bodem) en lage rug. Het gaat hierbij om vrouwen, mannen en kinderen. Denk bijvoorbeeld aan:

-         ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
-         een niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten, of veel te vaak naar het toilet moeten;
-         moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
-         pijnklachten in onderbuik, bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen;
-         pijn bij geslachtsgemeenschap, wanneer dit samenhangt met de bekkenbodem;
-         de gevolgen van verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen;
-         fysiotherapeutische begeleiding bij operaties in onderbuik en/of het kleine bekken;
-         zwangerschapsgerelateerde bekken- en lage rugpijn. (De informatiefolder kunt u hier downloaden :  bekkenbodemklachten en zwangerschapsgerelateerde rug- en bekkenklachten.

Naast praktische adviezen en uitleg over o.a. ademhaling, toiletgedrag en belasting/belastbaarheid, helpt zij u bijvoorbeeld bij het bewust worden van uw bekkenbodem. Verder geeft zij praktische oefeningen gericht op het trainen van spieren van bekken, bekkenbodem, buik en lage rug. Maar ook ontspanningsoefeningen en functionele oefeningen zijn vaak een belangrijk onderdeel van de therapie.